در سالهای اخیر کاهش ذخاير پرعيار مواد معدني و افزايش هزينهها، صنايع معدني را با مشکلات زيادي مواجه کرده است. هفت، مطالعات خود را در زمينه فرآوري مواد معدني از فاز آزمایشگاهي شروع کرده است و با هدف صنعتیسازی دانش بومی در راستاي تحقق اهداف كلان بخش معدن فعالیت خود را ادامه میدهد.
بدین منظور از سال 1395 مطالعات اولیه در زمینهی فلوتاسیون مواد معدنی را آغاز کرد. فلوتاسیون، يکي از کارآمدترين روشهاي کانهآرايي و دارای بيشترين کاربرد در جداسازي مواد معدني است. نتایج موفقیتآمیز این مطالعات، استفاده از روش فلوتاسیون را، از نظر اقتصادی و برای بهرهبرداري از کانسارهاي بزرگ با عيار کم و کانيشناسي پيچيده توجیهپذير کرد.
در گام بعدی بخش آزمایشگاهی این شرکت نیز برای مطالعات اولیه به این مجموعه اضافه شد. سپس، جهت ارزیابی و کاهش ریسک نتایج به دست آمده در مقیاس آزمایشگاهی، بخش پایلوت واحد فلوتاسیون طراحی و ساخته شد. بخش پایلوت، بستر مناسبي برای اجرای پروژههای بهینهسازی در واحدهاي فرآوري و صنایع معدني را فراهم میکند که در نتیجه، هزینهها و مخاطرات (ریسک) سرمایهگذاری را در اجرای طرحهای صنعتی كاهش میدهد.
در این قسمت، با برخی خدمات شرکت هفت بیشتر آشنا میشویم:
بهینهسازی خطوط کارخانجات فرآوری مواد معدنی و افزایش ظرفیت کارخانههای فرآوری
ارائهی خدمات پیمانکاری و مشاوره در زمینه راهاندازی خطوط فرآوری
راهاندازی خطوط فرآوری برای باطلههای کارخانجات فرآوری
طراحی و ساخت تجهیزات موبایل فرآوری مواد معدنی
طراحی و ساخت تجهیزات پیشرفته فرآوری مواد معدنی
انجام آزمایشهای فرآوری در مقیاس آزمایشگاهی
انجام آزمایشهای فرآوری در مقیاس نیمه صنعتی
مشاوره در خصوص خرید تجهیزات فرآوری
توسعهی فناوری و ساخت تجهیزات پیشرفته
موانع رشد و گسترش کسب و کارهای حوزهی صنعت و معدن و پاسخ شرکت هفت
به منظور افزايش کارايي فرآيند، تحقيقات زيادي براي کنترل خودکار فلوتاسيون انجام شده اما این طرحها عمدتاً موفق نبودهاند. عامل این عدم توفیق را باید در استفاده نکردن از ابزار مناسب و همچنین بهکارگیری فناوريها و طراحيهاي قديمی کارخانههاي فلوتاسيون دانست؛ فناوریهایی که شامل تعداد زيادي سلولهاي کوچک هستند و کنترل فرآيند را پيچيدهتر و طاقتفرسا ميکنند. با این وصف، مداخلهی اپراتور، تنها روش کنترل فرآيند بوده است. شرکت هفت توانسته است با طراحی سلولهای جدید با سامانه و سیستم کنترلی مناسب، امکان کنترل بالای فرآیند را برای افزایش بهرهوری ایجاد کند.
در فرآیندهای معدنی، بحث باطلهها، پسابها و تأثیرات منفی معدنکاری روی محیط زیست، از دلمشغولیهای فعالان این حوزه بوده است. در این مهم نیز شرکت هفت با استفاده از روشهای کانهآرایی پیشرفته و پیدا کردن روشهای فرآوری مجدد باطلهها، میتواند تا حدود زیادی سبب کاهش این اثرات بر روی محیط زیست شود. همچنین این شرکت با مجموعهای از اقدامات مدیریتی و تحقیقاتی به کارفرمایان این امکان را میدهد تا تأثیر فعالیتهایشان را بر محیط زیست شناسایی و ارزیابی کرده، آن را تحت کنترل درآورند و در نهایت، عملکرد زیست محیطی خود را بهبود ببخشند.
مشکلاتی چون هزینهبر بودن صنعت فرآوری، ریسکپذیری بالا به دلیل عدم شناخت کافی، کیفیت پایین برخی از تولیدات داخلی، وابستگی تکنولوژیکی به خارج از کشور، عدم تامین منابع مالی مورد نیاز و نبود ضمانتهای لازم، از دیگر مولفههای مهم عقبماندگی صنعت فرآوری است. راز موفقیت شرکت هفت، توجه به رویکرد تخصصی در مقولهی فرآوری معدنی، تیم فنّی مجرب و با سابقهی طولانی در زمینهی فرآوری مواد معدنی است. این توانمندیها، عامل مهمی است که توان حلّ مشکلات صنایع معدنی را در زمینهی فرآوری مواد معدنی کمعیار و بهینهسازی فرآیندها بهبود میبخشد.
چرا خود را موفق میدانیم؟
بهتر است اهداف راهبردی شرکت هفت را مرور کنیم تا پاسخ دقیقتری برای این پرسش بیابیم. این شرکت، از ابتدا به دنبال كسب توانایي تبديل مسئلهها و ايدههاي پژوهشي تقاضامحور به فناوريهاي کاربردی مورد نیاز در صنعت فرآوری مواد و محصولات معدنی در سطوح ملی و بینالمللی بوده است. افزایش مستمرّ سهم درآمدهای ناشی از ارائهی خدمات تخصصی و پیشرفته به کارفرمایان، جزئی جداییناپذیر از اهداف شرکت بوده است.
برخی از توانمندیها و تجربههای شرکت هفت شامل این موارد است:
جداسازی سولفور از کنسانترههای حاوی گوگرد و رفع مشکلات زیست محیطی
افزایش کیفیت کنسانترههای تولیدی واحدهای فرآوری مواد معدنی
امکان صادرات محصولات تولیدی منطبق با استانداردهای جهانی
طراحی و ساخت تجهیزات جدید فلوتاسیون مطابق با دانش روز دنیا و مبتنی بر توان تولید داخلی